Cum asortam culorile – cateva reguli din teoria de baza

Armonia dintr-o locuinta, in general, nu este data doar de piesele de mobilier alese si de modul de distribuire al acestora, ci si de culori. Noi, romanii, suntem recunoscuti pentru faptul ca acceptam combinarea mai multor culori, intr-o singura incapare, fara a ne gandi daca acestea se potrivesc si fara a le asorta corespunzator. Tocmai de aceea, inainte de a povesti mai multe despre design interior, va propunem sa analizam putin schema de culori. Si sa ne dam seama cum asortam culorile, astfel incat sa creeze un efect vizual placut si atractiv.

Cum asortam culorile – sfaturi pentru armonie cromatica deplina

Un pic (doar un pic) de teorie

Teoria culorilor se invata in scoala generala si… cam atat.

Acolo ramane uitata si pierduta. Ne mai lovim, poate de ea, daca alegem sa studiem un domeniu care are directa legatura cu cromatica: arhitectura, design digital sau interior, etc.

In caz contrar, totul ramane intr-un colt de umbra si, astfel, nu este de mirare faptul ca foarte multe persoane pe care le-am intrebat „cum asortam culorile?”, au raspuns simplu si raspicat „cum nimerim!”.

Insa, aceasta potrivire intamplatoare este motivul petru care casele noastre sunt fie prea anoste (ne este teama sa adaugam pata de culoare) sau sunt prea omositoare cromatic. Inchipuiti-va un dormitor cu peretii verzi, mobilier albastru, decoratiunii rosii, lenjerie de pat roz si un covor galben…

Chiar daca se presupune a fi o camera pentru copii, vesela, cu atat de multe nuante, noi zicem ca e „too much”.

Cum asortam culorile in decorul casei

Cum asortam culorile in decorul casei

Cateva reguli generale despre culori in designul interior:

 • Culorile trebuie alese in functie de dimensiunile spatiului. Un spatiu mai mare, poate accepta mai multe culori. Unele poate chiar vibrante. Un spatiu mai mic se poate rezuma la miximum 3 culori.
 • Daca vrei sa stii cum asortam culorile corect, te invitam sa folosesti schema 60-30-10. Iar aceasta presupune urmatoarele: 60% din total trebuie sa fie culoarea predominanta, 30% din total trebuie sa fie culoarea de accent, iar 10% culoarea de accent secundara. Si iata cum este aplicata, deci, regula proprotiilor cromatice in design interior.
 • Dincolo de asta, este important de retinut ca ceea ce numim culori accent, trebuie sa fie in contrast cu cea dominanta. Iar mai multe culori accent pot crea confuzie.
Culori in tendinte - perfect asortate

Culori in tendinte – perfect asortate

Daca preferi decorurile care sa aduca liniste si calm in casa ta…

 • iti recomandam culori care sa faca incaperea sa para „aerisita”. Printre acestea, recomandam tonurile de gri a caror monotonie sa fie „sparta” de culori pastel.

Nuante precum roz, galben, verde, albastru pastel pot crea o combinatie armonioasa cu tonurile de gri.

Daca iti doresti o incapere care sa te energizeze…

 • iti recomandam culori mai vibrante, precum portocaliu, galben sau verde. Acestea se combina armonios cu alb, rezultand un contrast perfect.

Daca iti doresti o baie perfect asortata…

 • Tentatia cea mai mare ar fi, probabil, sa alegi albastru pentru baie. Insa, noi zicem ca nu are rost. Opteaza pentru culori analog si bucura-te de o varietate de optiuni. Viata e prea scurta ca sa ramai la albastru. Iar daca te intrebi ce sunt culorile analog, iti spunem noi. Sunt culorile alaturate in schema cromatica si creeze o armonie deplina.

Iata un exemplu: galben verzui – galben – portocaliu galbui

Acestea fiind zise, speram sa-ti fie de folos sfaturile noastre. De asemenea, te invitam sa fii in continuare cu ochii pe noi. Vom reveni cu alte articole care sa te ajute sa stapanesti arta decoraraii in culori.

 

One reply on “Cum asortam culorile – cateva reguli din teoria de baza

 • Marius

  ati atins aspecte importante in ceea ce priveste culorile. se numeste cromato-terapia, studiata in special de artisti, pictori in tablourile sale, pentru a transmite o stare, un sentiment, o amintire.

  Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *